Al dik een jaar zitten we opgezadeld met corona. Je kunt de televisie niet aanzetten of het gaat er alweer over. We kunnen er niet omheen. Dit merk je waarschijnlijk ook aan jouw coronakilo’s. Maar zijn het werkelijk de kilo’s? Of zit er meer achter het fenomeen coronakilo’s?
Om eerlijk te zijn is het mij ook overkomen: een aantal coronakilo’s erbij. Telkens word ik uit mijn routine gehaald; sportscholen dicht dus thuis je sportopdrachten uitvoeren – wat je de eerste weken braaf doet – maar daarna wordt het toch een stuk lastiger. Het hele gezin thuis: dus online onderwijs en veelal thuiswerken tot uiteindelijk zelf corona krijgen (en uiteindelijk het hele gezin) en hierdoor weken in quarantaine verblijven….
Allemaal dingen die mij in ieder geval niet helpen om goed vast te kunnen houden aan mijn routine.
Zoals ik ernaar kijk, zit het ‘m in een aantal pijlers, namelijk verbinding, slaap, beweging, voeding, zingeving en ontspanning.
1. Verbinding
Tja, laten we daar maar meteen mee starten: verbinding! Wij zijn al ruim een jaar beperkt in ons doen en laten en treffen elkaar veel minder. En laat sociale contacten nu net zo belangrijk voor je gezondheid zijn als bijvoorbeeld voldoende bewegen, gezond eten en niet roken. Uit een onderzoek van een Amerikaanse psychologe waarbij ze onder meer de vraag onderzocht wat de kans op sterven het meest vermindert, bleek op nummer één sociale integratie te staan en op nummer twee hechte relaties. Het niet roken, veel bewegen of een gezond gewicht hadden allemaal minder effect!
Naast verbinding met de ander bestaat er ook nog een verbinding met jezelf. Verbinding tussen jouw lichaam en geest. Is jouw lichaam en geest met elkaar in verbinding of leef je bijvoorbeeld alleen maar vanuit je hoofd?
2. Slaap
Slaap: het kan zo saai en suf klinken! Maar wat is het toch ontzettend belangrijk. Uit tal van onderzoeken blijkt dat veel Nederlanders slechte slapers zijn. De redenen van een slechte slaap zijn divers en zal ik hier niet behandelen. Feit is in ieder geval dat een goede slaap onder meer een positieve invloed heeft op je hormoonbalans en je immuunsysteem en dat hierdoor je lichaam en geest beter in balans zullen zijn.
Als je overdag kunt doen wat je wilt doen en je hebt een voldaan en tevreden gevoel, dan is de kans op een slapeloze nacht minder groot. Maar als dat nu dus niet het geval is?
Overigens kan een frequente slechte slaap ook invloed hebben op je gewicht! Bij een gebrek aan slaap is de aanmaak van je hongerhormoon groter en de aanmaak van het verzadigingshormoon minder. Je hebt dus meer behoefte aan (ongezond) eten. Een slechte nachtrust zorgt er ook voor dat je minder vetcellen zult afbreken die tijdens een goede nachtrust worden gebruikt als energiebron. Je hebt deze vetcellen namelijk nodig voor een tal van reparatieprocessen en ter ondersteuning van je immuunsysteem.
3. Beweging
Yes, ook OMT lid Diederik Gommers zegt het: we moeten naar buiten gaan om te wandelen en te sporten!! Dat bewegen goed voor ons is dat weten we allemaal wel. Beweging zorgt er ook voor dat je lekkerder in je vel gaat zitten. Het zorgt voor ontspanning en vermindert slaapproblemen en stemmingsstoornissen.
4. Voeding
We weten uiteraard wel wat ongezonde voeding is: friet, snoep, koek, alcohol, fastfood. En wat is dan gezonde voeding? Veel groente en fruit en het liefst onbewerkt! En pakken we deze voeding ook als we niet lekker in ons vel zitten? Mwah, we zijn dan vaker geneigd om ons te troosten met de geraffineerde koolhydraten. Dat werkt “troostend”, al is dat maar voor korte duur.
En welke voeding past dan bij jou? Is er sprake van een allergie of een intolerantie? Kun je goede aanpassingen maken in jouw voedingspatroon waardoor je je veel beter gaat voelen?
5. Ontspanning
Stress is killing!
Ook al zijn we nu enorm beperkt in ons doen en laten en kunnen we veel niet doen. Dit houdt uiteraard niet in dat iedereen ontspannen is. De hele pandemie en het gebrek aan perspectief zorgt ook voor een behoorlijke spanning ofwel stress. Wij zijn echter ontzettend gebaat bij een goede balans tussen inspanning en ontspanning, tussen ying en yang, het gaspedaal en het rempedaal. Hoe zorg jij ervoor dat je echt kunt ontspannen?
6. Zingeving
Hoe kun jij betekenis geven aan je leven? Wat is voor jou belangrijk? Welke bijdrage wil jij leveren? Dit zijn een tal van vragen die bij mij opkomen als je het over zingeving hebt. Meestal gunnen we onszelf niet de tijd om hier echt eens goed bij stil te staan…
Het zal je niet verbazen dat deze pijlers invloed op elkaar hebben: als jij beter gaat slapen, heb je meer energie om te gaan bewegen. Als je meer energie kunt steken in je sociale contacten, zul je beter letten op wat je wel of niet eet etc.
Ondanks mijn meestal grote frustratie omtrent het coronabeleid weet ik maar al te goed dat ik daar geen invloed op heb. Ik heb gelukkig wel invloed op mijn leefstijl! En daar leg ik – ook al gaat het zo nu en dan met ups en downs – mijn focus op!
Waar wil jij je op gaan focussen de komende tijd? Welke richting kies jij? Wil jij je slaap verbeteren, je voedingspatroon onder de loep nemen, ontdekken waar jij ’s ochtends nu echt graag je bed voor uitkomt?
Ik begeleid je graag op deze zoektocht!